Home » Feit of fabel: als ondernemer moet je kosten maken

Feit of fabel: als ondernemer moet je kosten maken

Feit of fabel: als ondernemer moet je kosten maken

“Mijn boekhouder zei me om meer kosten te maken”… Hoeveel we dit horen, we houden de tel niet meer bij en dan zou je denken, het kan maar zo eenvoudig zijn.

Voor alle duidelijkheid, voor eens en voor altijd, onnodige kosten maken in functie van een belastingbesparing is geen verstandige strategie voor ondernemers. De gemaakte kost kan je in het beste geval 100% in mindering brengen van het belastbare resultaat, maar de echte besparing is de belasting op deze extra onnodige uitgave. De kost is dus altijd hoger dan de uitgespaarde belasting. Bijvoorbeeld, als je belastingtarief gemiddeld 30% is, bespaar je slechts 30 cent per uitgegeven euro. De overige 70 cent is een netto-uitgave voor je bedrijf.

Het is net de bedoeling de winst te maximaliseren en niet het belastbare resultaat te verlagen.

Bovendien:

  • Onoordeelkundig geld uitgeven kan je cashflow negatief beïnvloeden. Als je onnodige uitgaven doet, heb je minder liquiditeit beschikbaar voor belangrijke bedrijfsuitgaven zoals investeringen, personeel, en onverwachte kosten. Het heeft dus een impact op uw liquiditeit.
  • Geld dat wordt besteed aan onnodige kosten kan beter worden geïnvesteerd in waardevolle activa of bedrijfsverbeteringen die op lange termijn rendement opleveren. Denk aan marketing, training, nieuwe technologie of andere initiatieven die groei bevorderen. Het belemmert de investeringsmogelijkheden
  • Het maken van onnodige of twijfelachtige kosten kan leiden tot verhoogde aandacht van de belastingdienst. Dit kan resulteren in audits of belastingcontroles, wat tijdrovend en kostbaar kan zijn.
  • Het constant maken van onnodige kosten kan een negatieve invloed hebben op de algehele financiële gezondheid van je bedrijf. Het is belangrijk om kosten te beheren en ervoor te zorgen dat ze bijdragen aan de groei en duurzaamheid van je bedrijf.

Banken en investeerders kijken naar de winstgevendheid en financiële discipline van een bedrijf bij het verstrekken van leningen of investeringen. Onnodige uitgaven kunnen je kredietwaardigheid schaden.

Conclusie

Het is beter om je te richten op het optimaliseren van je kosten en te investeren in gebieden die bijdragen aan de groei en efficiëntie van je bedrijf. Zoek naar legitieme manieren om belastingvoordelen te verkrijgen, zoals het investeren in aftrekbare bedrijfsmiddelen, pensioenregelingen of energiebesparende maatregelen. Als je twijfelt, kan het raadzaam zijn om advies in te winnen bij een accountant of belastingadviseur om de beste strategie voor jouw specifieke situatie te bepalen.

Feit of fabel: als ondernemer moet je kosten maken

“Mijn boekhouder zei me om meer kosten te maken” Hoeveel we dit horen, we houden...

Nieuwe Hervorming Investeringsaftrek Goedgekeurd

Op 20 maart 2024 heeft de Kamer een wetsontwerp goedgekeurd dat de investeringsaftrek hervormt om...

Nuttige links

Deze verzameling links zal je helpen bij het verkennen van verschillende aspecten van boekhouding...

Laten we samenzitten

Of je nu een startende ondernemer bent die hulp nodig heeft bij het opzetten van boekhoudkundige systemen, een gevestigd bedrijf dat fiscale optimalisatie zoekt, of gewoon wat advies nodig hebt over je persoonlijke financiën, ons team staat voor je klaar.